Waarom vet géén vies woord

"Zalm, makreel, lijnzaad, avocado, olijfolie en ongebrande en ongezouten noten zijn een verantwoorde keus."

Trainen alleen is niet genoeg om in shape te komen en te blijven. Je moet ook op je voeding letten. Let je op de lijn, dan is ‘vet’ waarschijnlijk een vies woord, want je denkt dat het een dikmaker is. Toch heb je in je voeding ook vetten nodig – net als koolhydraten en eiwitten – om goed te functioneren. Gelukkig: het ene vet is het andere niet; lang niet alle vette voedingsmiddelen zijn ongezond! Zie jij door de bomen het bos niet meer? PTI helpt! In dit artikel delen wij onze visie over vetten met je.

Voedingsinformatie

Voeding geeft je lichaam energie. Voor de dagelijkse processen zoals je stofwisseling, maar ook om te werken of te sporten. Je hebt verschillende voedingsstoffen – ook wel macronutriënten genoemd – nodig om goed te functioneren: koolhydraten, eiwitten en vetten.

Voedingsvet en lichaamsvet

Als je aan de lijn doet, is vet je grootste vijand. Daar wil je vanaf. Het is daarom van belang onderscheid te maken tussen voedingsvetten en lichaamsvet. Als je (bepaalde voedingsmiddelen) eet krijg je voedingsvetten binnen. Lichaamsvet ontstaat als je meer energie binnenkrijgt dan je verbrandt. Reserves worden in de vorm van vet opgeslagen in je lichaam. Dat geldt dus voor een overschot aan energie in het algemeen; die calorieën kunnen uit vet komen, maar zeker ook uit koolhydraten of eiwitten.

Alles over voedingsvet

Voedingsvet is een bron van vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren (Omega 3). Die maakt je lichaam niet allemaal zelf aan. Die moet je dus via je voeding binnenkrijgen, bijvoorbeeld om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Vet geeft ook energie: per gram vet krijg je 9 calorieën binnen. Dat is vrij veel ten opzichte van koolhydraten en eiwitten, die per gram beide 4 calorieën bevatten. Daarvan wordt echter al zo’n 30 procent gebruikt om die ene gram vet zelf te verwerken. De rest gebruikt je lichaam voornamelijk als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Daarnaast worden voedingsvetten ingezet voor een goed werkend immuunsysteem, voor de opname van mineralen en het transport van vitamines. Dan blijft er nog maar een klein beetje over als ‘brandstof’ voor energie.

Oh! Kan ik dan eten wat ik wil?

Nou, dat nou ook weer niet. Als je op je gewicht en gezondheid let tenminste. Bij een te vet voedingspatroon, neemt het risico op allerlei (chronische) ziektes en aandoeningen toe. Denk daarbij aan diabetes 2, hart- en vaatziekten en gewrichtspijn, maar ook mentale klachten zoals depressie. En overgewicht.

Verschillende soorten vet

Om wél de gezonde keuzes te maken, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten vet in je eten zitten: onverzadigde-, verzadigde- en transvetten. De eerste twee soorten komen uit de natuur, de derde komt uit de fabriek. Onverzadigde vetten zijn vaak gezond, ze komen vooral voor in planten, vis en noten. Verzadigde vetten zijn vaak dierlijke vetten (in vlees en zuivel) en die hoeven ook helemaal niet ongezond te zijn. Transvetten zijn kunstmatig en schadelijk voor je gezondheid, die kun je dus beter laten staan. Je vindt transvetten bijvoorbeeld in fastfood, gebak, frituurvet en halvarine.

Vetten en gezonde voeding

Om op een gezonde manier vetten binnen te krijgen, combineer je verzadigde en onverzadigde vetten. Liefst kies je vooral voor onverzadigde vetten, dat verlaagt namelijk je LDL-cholesterol. Een te hoog cholesterol is niet goed voor je bloedvaten, en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Een makkelijke manier om essentiële vetten binnen te krijgen is door vette vis, noten en (plantaardige) olie te gebruiken in de keuken. Zalm, makreel, lijnzaad, avocado, olijfolie en ongebrande en ongezouten noten zijn een verantwoorde keus. In mindere mate vind je ook omega 3 in eieren en zelfs in groene groenten zoals broccoli en spinazie.

Advies op maat

Op zoek naar een evenwichtige balans tussen een gezond voedingspatroon én beweging? Daar helpt PTI je graag bij. Samen bekijken we wat je wilt bereiken met je lichaam en dan gaan we aan de slag met een programma op maat. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie, of om gewoon eens kennis met ons te maken.

Hit that snooze button! Of toch niet?

Hit that snooze button! Of toch niet?

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? Spring jij meteen uit bed als de wekker gaat? Of moet je écht eerst een halfuur snoozen voordat je klaar bent voor de nieuwe dag? In deze blog laten we zien wat slapen én snoozen met je doet. En hoe je voor altijd afrekent met...

Vasten

Vasten

Er wordt veel over geschreven en gesproken: vasten. Ook wetenschappelijk onderzoek houdt zich steeds meer bezig met dit onderwerp. Je kunt discussiëren over wat vasten is. Voor deze blog wil ik daar niet te moeilijk over doen. Met vasten wordt in deze blog bedoeld:...

Eten na het sporten

Eten na het sporten

Sport en voeding, de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je vóór je training niet goed eet, heb je geen energie voor je training. Maar als fanatiek sporter weet jij ook: na een workout heb je óók eten nodig om optimaal te herstellen. PTI geeft advies...

Ben jij er klaar voor?