Zomerkriebels: sporten met hooikoorts

"Vermijd bos- en grasrijke omgevingen"

Het is al weken warm en droog. Goed nieuws voor de zonaanbidders, maar afzien voor de mensen met hooikoorts. In de lente en de zomer draaien de ‘stuifmeelfabriekjes’ in grassen, planten en bomen namelijk overuren. Op droge, zonnige dagen zweven er extra veel pollen in de lucht. En komen die in contact met de slijmvliezen in jouw ogen, neus, mond of keel als je aan het sporten bent? Dan reageert je afweersysteem daar heftig op. Met allergische reacties – zoals jeukogen, een snotneus en/of benauwdheid – tot gevolg. Vervelend! En niet bepaald bevorderlijk voor je sportieve prestaties. Maar het hele hooikoortsseizoen binnen blijven is ook geen optie. Hooikoorts genezen kunnen we helaas niet, maar in deze blog geven we je wél 7 praktische tips om óók in het hooikoortsseizoen lekker buiten te kunnen hardlopen, bootcampen of fietsen.

 

1. Kies een goede dag

De hoeveelheid pollen in de lucht is per dag anders. Op de hooikoortsradar kun je zien hoe het er die dag voor staat. Ook het weerbericht kan je helpen. Bloemen produceren de meeste pollen als het warm en zonnig is, die worden door de wind verspreid. Over het algemeen kun je sporten dus het beste mijden op droge, zonnige dagen waarop het flink waait. Na een regenbui zijn er juist minder pollen in de lucht. Zo wordt regen zomaar opeens een reden om wél te gaan sporten!

2. Sport op een slim tijdstip

Zelfs per dagdeel kan de hoeveelheid pollen verschillen. In de ochtend is de luchtvochtigheid vaak hoger, waardoor er dan minder pollen in de lucht zijn. In de middag piekt de pollenpopulatie in de lucht juist. Beter ga je dan even niet buiten sporten.

3. Vermijd bos- en grasrijke omgevingen

De meeste pollen zweven rond op plekken met veel gras en groen. Zorg dat je weet voor welke boom of welk gras je precies gevoelig bent. Dan weet je ook welke omgevingen je moet mijden. Loofbomen filteren lucht, dus sporten in een bosrijke omgeving is voor sommige hooikoortspatiënten heerlijk. Maar natuurlijk weer niet als je overgevoelig bent voor een bepaald soort boom. In de stad heb je waarschijnlijk ook minder last van je hooikoortsklachten. Het best zoek je je heil in de bergen of aan het strand, daar zit namelijk veel minder stuifmeel in de lucht. Beide schaars in onze omgeving, maar wel interessant om te weten als je een actieve vakantie op de planning hebt!

4. Bescherm je ogen

Branderige jeukogen: nog zo’n irritant verschijnsel van hooikoorts. Draag daarom buiten een (zonne)bril, dat helpt de pollen uit de slijmvliezen uit je ogen te houden. Pollen kunnen ook vanuit je vingers in je ogen belanden, wrijf dus liever niet in je ogen. Het jeukerige gevoel wordt door in je ogen te wrijven alleen maar erger en er kan zelfs een ontsteking door ontstaan.

5. Was jezelf én je sportkleding

Wie sport, zweet. Als het goed is tenminste. Pollen blijven makkelijker plakken aan natte oppervlakken, zoals vochtige sportkleding of je bezwete huid. Doe je kleding na het sporten
meteen in de was en stap direct onder de douche. Sowieso lekker na het sporten, maar voor de hooikoortspatiënt extra zinvol.

6. Zorg goed voor jezelf

Een goede weerstand kan hooikoortsklachten verminderen. Dus ook hier zijn mijn welbekende tips van toepassing: eet gezond, blijf in beweging én neem genoeg rust!

7. Zoek verlichting in een flesje of tabletje

Helpen bovenstaande tips niet genoeg? Vereer dan de drogist een bezoekje. Of de huisarts. Een allergie genezen is niet zo makkelijk, maar er zijn wél allerlei middeltjes verkrijgbaar die hooikoortsklachten (tijdelijk) verlichten.

Trek je het – ondanks deze zeven tips – écht niet om buiten te sporten tijdens het hooikoortsseizoen? Dan kun je natuurlijk ook gewoon binnen trainen. Bij PTI bijvoorbeeld. Je kunt terecht in onze moderne, compleet uitgeruste instituut. Meer weten? Neem contact met ons op!

Hit that snooze button! Of toch niet?

Hit that snooze button! Of toch niet?

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? Spring jij meteen uit bed als de wekker gaat? Of moet je écht eerst een halfuur snoozen voordat je klaar bent voor de nieuwe dag? In deze blog laten we zien wat slapen én snoozen met je doet. En hoe je voor altijd afrekent met...

Vasten

Vasten

Er wordt veel over geschreven en gesproken: vasten. Ook wetenschappelijk onderzoek houdt zich steeds meer bezig met dit onderwerp. Je kunt discussiëren over wat vasten is. Voor deze blog wil ik daar niet te moeilijk over doen. Met vasten wordt in deze blog bedoeld:...

Eten na het sporten

Eten na het sporten

Sport en voeding, de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je vóór je training niet goed eet, heb je geen energie voor je training. Maar als fanatiek sporter weet jij ook: na een workout heb je óók eten nodig om optimaal te herstellen. PTI geeft advies...

Ben jij er klaar voor?